Merhaba, Salam ve Schönen guten Tag!

Yüksek kira ve  konutlardan atılmaya karşı  Mayis sonunda Kottbusser Tor’ daki  Gecekondu’da başlıyan Mücadelemiz sürüyor. O günden beri gece gündüz caddede, Senato’nın politikasını protesto ediyoruz. Yeter artık! Yüksek kirlardan dolayı bir çok kişi taşındı, halen çok kişide çaresız durumda. Senato kircılar için somut bir şey yapmiyor.

Bu durumdan bıkan, her gün çoğalan bizler, bu politikaya kararlı bir şekilde karşı duruyoruz. Biz sadece bir kaç kişiden ibaret değiliz. Daha dün bu girişiminiz bir sonuc getirmez diyen komşularımız, şimdi Gecekonumuza geliyorlar, gece nöbeti tutuyorlar ve yürüşe katılıyorlar. Gücümüzü birleştirmediğimiz sürece, sorunlarımız özel sorun gibi görülür. Birlikte güçlüyüz, ve daha güçlenebileceğimizi algılıyoruz. Bu başarı, bizi mutlu ediyor.Bu mutluluğu sizinle paylaşmak istiyoruz.

Bizim Gecekonumuz herkese acık bir yerdır. Burda kahve ve çay içerken tanışıyoruz, görüşlerimizi bibirimize aktariyoruz. Toplantı, Filim akşamları, Konzerler düzenliyoruz, protestomuzu konuşuyoruz, kiracı haklarıyla ilgili bibirlerimizi bilgilendiriyoruz, yeni kişilerlerle buluşuyoruz, Kotti yazını böylece yaşiyoruz.

Gecekondu’ya gelmek istiyen herkese, “hoşgeldiniz”, deriz. Bizler, buluştuğumuz bu özel yerde, gelenlerin kendilerini huzurlu hisetmeleri ve bu yerin herkese açık olmasının sorumluluğunu taşıyoruz:

Kotti & Co’ den bizler, komşular,ilgililer, arkadaşlarımız, turist ve diğer katılmcılar. Bu kadar büyük farklılıklarla bir arada küçük bir ütopyayı yaşıyoruz.

Konumuz, çok kültürlerin uyumu veya hoşgörüyle iligili sohpet değil, değişik insanların birbirleriyle sürdürdükleri normal insani ilişkidir. İlişkilerimiz de sadece hoşgörü yeterli değil. Biz birbirlerimizin durumlariyla ilgileniriz, birbirlerimizi saygiyla karşılariz. Her insan çok özellıklere sahiptir. Bu bizim temel bakış açımızdır. Geçen haftalarda pasta getiren, plakat yapan ve toplantı düzenliyen, cocuk programlarını organize eden, bildiri dağıtan, parasal destek veren, yürüyüşe katılan, dayanışma gösteren ve diğer katkılarından dolayi  herkese teşekkür ediyoruz. Sizlerin desteği olmasaydı, bu durumu sürdüremezdik.

Biz, değişik politik ve sosyal görüşlere  ve farklı yaşam öyküleri sahip olan bireyleriz. Ama hepimiz kiraciyiz. Az çok raslantıların biraraya getirdiği, ayni çatiyi, kira ve diğer sıkıntıları paylaşan bireyleriz. Açık kişileriz, tartışmayı severiz, doğal olarak her zaman değil. Saygı ve ilgi örgütlenmemızı sağladı. Ve bu gün bir yil sonra Kottbusser Tor’ da  Kotti & Co olarak, oluşan dostluklara ve gözle görülür büyüyen bir protesto harekettine tanık oluyoruz.

 

Biz, yüksek kiralara karşı bu mücadaleyi sürdürmek için birbirimizi aramadık. Bu mücadale bizi bir araya getirdi. Biz, komşuyuz, politik bir tavır almak zorundayız. Çünkü politika sorunumuzu dikkata almiyor. Biz, bu politik mücadelede herkese açık, ilginç  bir tartışma  ortamının oluşmasını başardık.

Biz komşular, yalnız  birbirlerimizi değil, bu hafta/ aylarda  değişik insanları tanıdık. Bazen dişarda kendi aramızda kalmak istiyoruz gibi görünse de, bir adım içeriye  atma cesaretini gösteren herkes konuşmaya katılabilir.

Biz, Gecekondu cevresindeki insanlar, yeni insanlar değiliz, sizler gibi toplumun bir kesitiyiz, toplumsal ayrişma çizgilerini ve yanılgılarını yansıtıyoruz. Biz, Hartz IV bağlı veya  düzenli işi olan paralel dünyalardan oluşuyoruz: Ünıversite veya Hauptschule bitirenler, almanca, farsca, arapca, ingilizce ve türkce konuşanlar, şişman, zayif, yaşlı, genç vebenzeri. Biz, günde binlerce çelişkiyi, önyargıyı ve bir kalıba oturtulmayı yaşiyoruz. Bu durum, bu günkü toplumsal yapıyı oluşturan bileşkenler gibidir.

Biz, heşeye rağmen bu karışımı, farklıkları istiyoruz, birbirlerimize güveniyoruz.

Yalnızca, ortak ve acil bir politik sorunumuz olduğu için değil, komşu olduğumuz için, semtimiz ve mahallemizin nasıl şekillenmesi gerektiği için, nasıl yaşiyacağımız için, birlikteyiz. Bu amaçlar için mücadele etmeye değer.

 

Neler oldu?

Biz, uzun bir süre sessız kaldık. Yüksek kira ve büyüyen işletme masrafları sorunu yillardır var.  Çoğu kiracı, ev sahiplerinden korkuyordu, konutumu kaybederim diye. Bir kesimi, Jobcenter’ den büyük sıkıntı yaşıyor, bir çoğu, daha mücadeleye başlamadan yilmişti. Şimdi buluşuyor, hergün Jobcenter ve evsahiplerin estirdikleri terörü konuşuyoruz. Bilgi ve deneyim değişimiyle birbirimize çözüm yol ve yöntemlerini gösteriyoruz. Birlikte, kendimizi nasıl koruyabiliriz konusunda görüşlerler oluşturuyoruz. Bu, tek başına mümkün değildi. Biz, şimdi  yükselen kiraları, sosyalkonutları ve ırkcılık gibi konuları gündeme taşımayı başardık. Protesto girişimizi, 90 üzerinde gazete haberi, radyo ve televızyon yayinlariyla bu kentde ve bunun ötesinde büyük bir kitleye ulaştırdık. İnternet sayfamız, bizim durumda olan okuyucularına ümit veriyor ve bilgilendiriyor. Gecekondu protesto yerimiz, sürekli ziyaret ediliyor, ziyaretciler bilgi alışverişinde bulunuyor. Bunlar önemlidir.  Sen önemlisin. Senin komşunda önemlidir.

Konuyla ilgili bilgi: Gürültülü yürüşe katılan ve destekliyenler yanı sıra Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Meclisi de bizi destekledi. Muhalefet Partileri taleplerimizi destekledi. Senatoyla ilk görüşme olacak, Senatör Müller, bir ay süre sonra açık mektubumuza cevap verdi, görüşmelerden başarılı olacağımıza eminiz. Dernekler, organizasyonlar ve diğer kuruluşlar da yavaş, yavaş  konutlardan atılmalara karşı ve protestomuzla ilgili tavırlarını açıklıyorlar. Çevredeki Mekan sahipleri de dayanışmalarını gösteriyorlar. Hermes İdaresi dahi isteklerimizin bir bölümünü destekliyor.

Sorun ne dir?

 

Biz, Kotti’ de ( GSW & Hermes kircıları) somut talepler için mücadele ediyoruz: Biz, hemen yoğun yerleşim birimlerinde  soğuk kira üst sınırı 4€ olarak belirlenmesini talep istiyoruz (Wassertorplatz, Mariannenplatz, Düttmann Siedlung, Rollbergviertal).

Bildiğiniz gibi, kiralar  yalnız Sosyal Konutlar’da büyük bir sorun değil. Fakat burda  Hükümetin direk payi var.  On yillarca özel ev sahiplerine  desdekleme yardımları verildiği halde, kira üst sınırı belirlenmedi. GSW, Yapı Çalışma Kurulunda bir kaç kez  işletme masrafları konuşulduğu halde, yüksek işletme masraflarını aliyor. Senato buna karşılık bir uygulamada bulunmuyor. Biz, bundan dolayı  Hükümetin GSW’nin yüksek işletme masraflarına karşı bir çözüm buluncaya kadar Soğuk Kira Üstsınırın  4€ /m2  sınırlandılmasını istiyoruz.

Biz, bizim gibi bu kentin sosyal olmayan bir duruma dönüşmesini istemeyen, gelişmelerde memnun olmayan, prestij konutlar ilgi göstermiyen, bu kenti oluşturan ve bu kentin oluşumuna ilgi duyanlara elimizi uzatiyoruz. Sonuc da bu önemsenmiyecek bir sorun değil, bu kentin sürekli  sosyal yapılandırması söz konusudur.

Senato’un nihayet yüksek kira sorununu kabul etmesini selamliyoruz.

Ancak politika problemin gerisinde kalıyor.160.000 Sosyal Konut ( artı 28.000 desdekleme dişina çıkmış)  Kiraciları için Senator Müller’in sunacak bir şeyi yok.  Senatörun konutlardan atılmalarla ilgi cevabi bir cumleden ibaret dir:’ Sosyal Zorlukları üstlenirim’.

Bu günlerde Sosyal Konutlar için öneriler, ileriyi görme ve tasarımlar kiracilerden gelıyor. Bu bireyleri burda gönülden selamliyoruz ve  bu kent için  tasrladıkları ileri görüşleri, katılımcık ve haklarin edilmesi mücadelesinde cesaretlendiriyoruz.

 

Biz kimiz?

Biz Kreuzberg iz, ancak dünden beri değil. Biz! Bizim için bir kavram, bir kategori yok. Bizi tanimlamak için sözcükler dahi yeterli gelmiyor:  Alman, Yabancı, Misafir İşçi, Göçmen Kökenli, Alman –  Türkler ve benzeri Sözcükler.

Biz, Sarrazin ve diğer bazilerin dünyasında yokuz. Biz, Meslek Öğrencisi, Emeklı, Doktor Yardımcısı, Hartz IV’ dan geçinen İnşaat Mühendisi, Sosyologi öğrenimi gören Sigortaci,  Siyasal Bilgilerde doktara yapan eski metal işcisi, Pazarcı, Kültürel Kuruluşlarda çalışan Tasarımcı, biz sözleşmeli gelen ve yaşam boyu ağır işlerde çalışanların çocuklarıyız.  Biz, Almanca, Türkce, biraz Farsca, Çerkezce, Afganca, Kürtce ve adlandırmadığımız diğer dilleri konuşanlardan oluşuyoruz. Öğretmenlerimiz, okulda bir çoğumuzun adlarını konuşmakta zorluk çekerdi, bizim okulu bitireceğimize inanmazlardı. Biz, bu toplumda ırkçılığa, dişlanmaya, Hartz IV ve emeklilikle gelen yoksuluğa karşı yaşam boyu mücadele ediyoruz. Biz genciz, yaşliyiz. Biz Allaha / Got’a  veya adil bir toplum düzenine inaniyoruz. Bu gün konutlarımızda kalmak için mücadele ediyoruz. Mahrzahn ve Spandau’da ne işimiz var bizim? Orda da bir 50 yil daha geçirmemiz gerekir ki, toplumun çoğunluklu bölümüne kültürler arası yetenekleri taşiyalim, toplumun demokratlaşmasını sağlıyalım, çocuklarımızın Nazilerle döğüşmiyecek okullar bulalım ve tiyatro, pazar, cami, çocuk yuvası kuralım. Biz, Kreuzberg’de kalacağız. Biz, kentin merkezinde kalacağız. Biz, bu renklı karışımla kalmak istiyoruz.

Sayin Senatör Müller ve iş arkadaiları ve Sayin Belediye Başkanı Wowereit bizim sesimizi daha çok duyacaksınız. Bizi görmemezlikten gelemesiniz. Bu bizim yaşamsal sorunumuz. Bu kentin sorunudur. Biz haklarımızı talep ediyoruz. Kentdeki haklarımız söz konusudur. Yüksek kiralar ve Konutlardan atılmalar söz konusudur. Söz konusu, biz burda oturanlar, semtimizi, mahellimizi şekillendirmek istememiz. Bu gün önemli olan burda buluşarak, dayanışmamızı göstermektir. Biz Kreuzberg iz. Biz Berlin iz. Konutlarımızdan kendimizi attırmayız.

Nasıl katkıda bulabilirsiniz? Örnekler

  • Kendiniz, bulunduğunuz çevrede  atılmalara, ırkcı ayrımcılığa, sosyal duyarsızlığa karşı  ve kircılar kenti için bildiri yazınız.
  • Gecekondu’da nöbet tutarak bizimle dayanışma gösteriniz.
  • Bizim bildirileri ve plakatları evlerınıze ve iş yerlerinide asınız.
  • Gecekondu’da toplantı, konser ve çocuk günleri düzenleyiniz.
  • Bize uğrayiniz, arkadaşınızı birlikte yürüyüşe getiriniz.
  • Kotti’de bizimle bir çay içiniz.
  • Okur mektubu yazınız.

 

İlginiz için teşekkür ederiz ve selamlarımızı sunarız.

 

Kotti & Co, Ağustos 2012

 

Kottbusser Tor Kiracilar Topluluğu